De vijf thema’s van onderzoek

Hieronder lichten we per onderzoeksthema een onderzoek uit, welke gesteund is vanuit de ‘geoormerkte giften’ aan de Antoni van Leeuwenhoek Foundation.

Behandeling op maat


Door in het DNA naar de oorzaak van ‘ontspoorde’ celgroei te kijken wordt maatwerk in de behandeling van kanker mogelijk. Dan wordt het medicijn of de behandelmethode aangepast aan het onderliggende genetische defect van de individuele tumor. Nu wordt het behandelplan nog vooral bepaald door de specifieke vorm van kanker en het stadium. We weten inmiddels dat de onderliggende genetische defecten bepalen of een tumor wel of niet zal reageren. Met Behandeling op maat kunnen we de kans op een effectieve behandeling verhogen. We zijn er zeker van dat deze ontwikkeling voor duizenden patiënten van levensbelang kan zijn.

Immuuntherapie


Immuuntherapie is een behandeling die ervoor zorgt dat het eigen afweersysteem kankercellen beter kan vernietigen. Onderzoekers van, onder meer, het Antoni van Leeuwenhoek toonden aan dat het afweersysteem kankercellen kan herkennen, maar tegelijkertijd verzwakt wordt door de tumor. Immuuntherapie richt zich op het versterken van het eigen afweersysteem met spectaculaire resultaten. Het Antoni van Leeuwenhoek is nauw betrokken bij veel grote -internationale- onderzoeken en heeft een voortrekkersrol in onderzoek naar en behandeling met immuuntherapie.

Fundamenteel onderzoek


Kanker kan pas worden genezen als we precies weten wat het is en hoe het zich gedraagt. Daarvoor is fundamenteel onderzoek noodzakelijk. Het houdt zich bezig met de grondbeginselen van de biologie en basismechanismen in cellen, en is gericht op het verkrijgen van nieuwe kennis die nodig is voor de ontwikkeling van nieuwe vormen van therapie. Een beter medicijn komt er namelijk alleen als we meer weten.

Kwaliteit van Leven


Ongeveer een derde van de kankerpatiënten houdt na een succesvolle behandeling klachten, of krijgt ze op een later moment alsnog. Prof. dr. Lonneke van de Poll, trekker van het onderzoeksthema ‘Kwaliteit van Leven’ doet hier onderzoek naar. ‘Meer mensen overleven kanker. Dit vraagt aandacht voor de problemen die zij ervaren op de langere termijn. Daarom is het belangrijk dat we de wetenschappelijke onderbouwing verbeteren van het effect van interventies, de follow-up en nazorg.’

Beeldgestuurde therapie


Iedere patiënt verdient de juiste zorg op maat. Het Antoni van Leeuwenhoek investeert veel tijd en geld om nieuwe technieken voor de behandeling van kanker te ontwikkelen en toe te passen. Beeldgestuurde therapie wordt steeds belangrijker in de behandeling van kankerpatiënten, zowel binnen de radiotherapie, de chirurgie en de interventieradiologie. Deze therapie helpt om een behandeling uiterst precies uit te voeren en eventueel aan te passen aan de patiënt.

Deel deze pagina