Organisatie
Het Antoni van Leeuwenhoek bestaat uit een centrum voor wetenschappelijk onderzoek naar kanker en een oncologisch ziekenhuis. De Antoni van Leeuwenhoek Foundation (statutaire naam: Stichting Antoni van Leeuwenhoek Foundation) financiert wetenschappelijk kankeronderzoek dat plaatsvindt in het Antoni van Leeuwenhoek. De Antoni van Leeuwenhoek Foundation bezit de ANBI-status, waardoor giften aftrekbaar zijn van de belasting als ze aan bepaalde voorwaarden voldoen.
Partner van KWF Kankerbestrijding
De Antoni van Leeuwenhoek Foundation is een samenwerkingsverband tussen het Antoni van Leeuwenhoek en KWF Kankerbestrijding. Deze samenwerking biedt als voordeel dat de beide partners kennis en ervaring delen op het gebied van fondsenwerving. Bovendien kan de Foundation gebruikmaken van alle backoffice-faciliteiten van KWF Kankerbestrijding, waardoor die faciliteiten niet hoeven te worden ingericht en onderhouden door de Foundation. Dit is kostenbesparend en efficiënter. De jaarrekening van de Foundation wordt geconsolideerd door KWF Kankerbestrijding. De opbrengsten van de AVL Foundation komen volledig ten goede aan het wetenschappelijk onderzoek in het Antoni van Leeuwenhoek.
Het onbezoldigde bestuur van de AVL Foundation bestaat uit 3 personen:
- Prof. dr. R. Medema (Antoni van Leeuwenhoek)
- Prof. dr. F. Falkenburg (KWF Kankerbestrijding)
- Bas Brand (KWF Kankerbestrijding)
Het team Fondsenwerving bedraagt 5,41Fte en bestaat uit:
- Saskia van de Meeberg (Hoofd Marketing, Communicatie & Fondsenwerving)
- Véronique Lecluse (Senior Relatiemanager)
- Sasha Kartoidjojo (Senior Relatiemanager)
- Claudia Berenstein (Officemanager tot 1 april 2022 en Relatiemanager)
- Ellen Coster (Senior Relatiemanager)
- Laura Janssen (Officemanager vanaf 1 april 2022)
- Anieke Menninga (Medewerker Communicatie tot 1 september 2022)
- Marieke ter Veer (Medewerker Communicatie)
Integriteit
Het Antoni van Leeuwenhoek en de AVL Foundation hechten grote waarde aan integriteit. Het beleid met betrekking tot de handhaving van de integriteit is verankerd in beleid en interne regelgeving ten aanzien van integriteit en al dan niet integer gedrag. Informatie met betrekking tot integriteit is voor alle medewerkers te vinden op het intranet van het Antoni van Leeuwenhoek.
Regelingen Op het intranet wordt beschreven wat het Antoni van Leeuwenhoek verstaat onder integer gedrag van de medewerkers. Deze informatie geldt vanzelfsprekend ook voor de medewerkers van de AVL Foundation, die immers in dienst zijn van het Antoni van Leeuwenhoek. Het Antoni van Leeuwenhoek vervult als ziekenhuis en kankerinstituut een maatschappelijke functie op het gebied van onderzoek, onderwijs en patiëntenzorg. Integriteit speelt hierin een belangrijke rol en hoort vanzelfsprekend te zijn. Niet-integer handelen kan immers schadelijk zijn voor de naam van het Antoni van Leeuwenhoek en voor de mensen die in het Antoni van Leeuwenhoek werken. Het is van belang dat een maatschappelijke organisatie als het Antoni van Leeuwenhoek, inclusief en betrouwbaar is, haar verantwoordelijkheid neemt en dit ook naar buiten toe uitstraalt. Deze insteek draagt het Antoni van Leeuwenhoek onder meer uit in de kernwaarden: betrokken en samen.
Preventie Om bij het Antoni van Leeuwenhoek in dienst te kunnen komen is het overleggen van een Verklaring Omtrent het Gedrag verplicht. Dit geldt voor alle functies. Deze VOG moet de medewerker vóór de eerste werkdag aanleveren. Indien deze VOG niet (of niet tijdig) door de medewerker wordt aangeleverd, kan dit het einde van de arbeidsovereenkomst betekenen. De originele VOG wordt in het Antoni van Leeuwenhoek ook altijd onder een blauwe lamp gecontroleerd op echtheid.
Melding & Communicatie De Raad van Bestuur vindt een sociaal veilige werkomgeving voor haar medewerkers van het grootste belang en hecht aan een open cultuur, waar medewerkers elkaar feedback durven geven en elkaar durven aanspreken op gedrag en waar medewerkers zich veilig voelen en gerespecteerd. Als een medewerker onverhoopt toch te maken krijgt met onveilige situaties of ongewenst gedrag, is de eerste stap om dat te bespreken met de leidinggevende. Mocht dat geen oplossing bieden of geen mogelijkheid zijn, dan zijn er verschillende mogelijkheden om andere hulp te krijgen.
Als er sprake is van ongewenst gedrag, en een goed gesprek of bemiddeling hebben niet tot een oplossing geleid, dan kan een formele klacht worden ingediend door gebruik te maken van de AVL Klachtenregeling Personeel. Een onafhankelijke, externe klachtencommissie wordt betrokken. Dit geldt voor klachten over ongewenste omgangsvormen of over de toepassing van het personeelsbeleid.
Voor vragen over ongewenst gedrag (seksuele intimidatie, agressie, geweld, pesten, discriminatie) kan de medewerker terecht bij de HR adviseur, een van de vertrouwenspersonen, de bedrijfsmaatschappelijk werken of de bedrijfsarts. Zij bieden in vertrouwelijkheid een luisterend oor, verstrekken informatie en geven advies. Het Antoni van Leeuwenhoek beschikt tevens over een klokkenluidersregeling. Het gaat dan om een situatie waarbij de reputatie, integriteit of de bedrijfsvoering van het Antoni van Leeuwenhoek of de maatschappelijke verantwoordelijkheid in het geding is. Uitgangspunt is dat dit eerst zoveel mogelijk wordt besproken met de leidinggevende. Kan dit niet of wordt er niet of onvoldoende op gereageerd, dan kan de medewerker gebruikmaken van de regeling.
Externen kunnen te allen tijde een klacht indienen bij het secretariaat van de AVL Foundation of via de website van het Antoni van Leeuwenhoek. Mocht een integriteitskwestie zich voordoen, dan zal communicatie rondom deze kwestie worden afgestemd met de RvB van de Antoni van Leeuwenhoek Foundation en de woordvoerders van het Antoni van Leeuwenhoek.
Diversiteit Inclusie & Gelijkwaardigheid
In september 2022 heeft Jacqueline Stouthard namens de Raad van Bestuur van het Antoni van Leeuwenhoek het Charter Diversiteit van de SER ondertekend waarmee het NKI/AVL zich heeft gecommitteerd aan de uitdaging om aan een divers en inclusief personeelsbestand te bouwen waarin we verschillen waarderen. Deze uitdaging is verwoord in een aantal hoofddoelstellingen die in 2023 nader worden uitgewerkt, in samenhang met de geformuleerde visie op Diversiteit, Inclusie & Gelijkwaardigheid (DI&G). De commissie DI&G is betrokken bij het organiseren van diverse activiteiten waarmee DI&G onder de aandacht van de medewerkers wordt gebracht, zoals Diversity Talks, Pride Walks en Canal Parade en Diversity week.