Terugblik 2023
De AVL Foundation is cruciaal voor vernieuwing in de behandeling van kanker. We kunnen zorgvernieuwing namelijk niet betalen uit de standaard financiering. Daar is extra geld voor nodig en dat komt grotendeels van de AVL Foundation. Dankzij donaties en giften kunnen we vooroplopen in onderzoek en patiënten behandelen volgens de nieuwste ontwikkelingen. Het mooie is dat donaties vaak direct impact hebben op het leven van patiënten in het hier en nu. Dat snelle resultaat voor de patiënt heeft me als nieuwkomer bij het Antoni van Leeuwenhoek positief verbaasd.
In 2023 heeft het AVL een aantal strategische onderzoeksthema’s gekozen. Bijvoorbeeld het thema preventie en vroegdiagnostiek. 1 op 2 Nederlanders krijgt in 2030 te maken met de ziekte kanker. We worden ook steeds ouder en dankzij succesvolle behandelingen leven we langer met kanker. Dat vraagt om duurzame oplossingen, waarbij we meer moeten doen dan alleen de huidige behandelingen nog beter maken. Daarom bewegen we naar de voorkant van de ziekte: kunnen we kanker vroeger opsporen? Kunnen we mensen gezonder laten leven om te voorkomen dat kanker ontstaat?
Een ander strategisch thema is minder schadelijk behandelen. Een voorbeeld is neo-adjuvante immuuntherapie, waarbij de patiënt eerst immuuntherapie krijgt en daarna geopereerd wordt. Na de immuuntherapie kan blijken dat de operatie minder groot hoeft te zijn of zelfs niet meer nodig is. Dat zijn belangrijke ontwikkelingen ten gunste van de kwaliteit van leven van patiënten. Donaties aan de AVL Foundation dragen daar direct aan bij en zijn dus enorm waardevol. Veel mensen vertrouwen hun geld aan ons toe. Ik zie en ervaar dat deze verantwoordelijkheid in het AVL en de AVL Foundation breed gevoeld wordt. Zorgvuldigheid en vertrouwen staan voorop.
Onderzoekers, clinici, patiënten en donateurs vinden elkaar. Dat is het mooie van de AVL Foundation. Samen vormen we een partnership dat een verschil kan maken in mensenlevens. Hoe goed dat kan werken, bleek onder meer tijdens het DNA Gala in 2023. Ik spreek graag mijn dank en waardering uit voor de donateurs en de mensen die dit belangeloos hebben georganiseerd. Dankzij hen heeft het onderzoek in het Centrum voor Vroegdiagnostiek een impactvolle gift ontvangen. We kijken nu hoe we de opgedane kennis in dit centrum breed kunnen delen en voor heel Nederland en ook internationaal beschikbaar kunnen stellen.
Dit laatste vind ik heel belangrijk. Het is essentieel dat we niet alleen de beste innovaties beschikbaar hebben, maar deze ook voor iedereen goed toegankelijk maken. Er zijn in Nederland nog veel verschillen in toegang tot kennis en zorg. Goed opgeleide en geïnformeerde mensen weten de betere behandelplekken te vinden en anderen niet. Dit leidt tot een ongelijkheid in overleving die ik ernstig vind. Iedereen verdient gelijke toegang tot de beste kankerzorg, en dus een gelijke kans. Dat is de droom waaraan ik de komende jaren graag samen wil werken. De AVL Foundation is hierin cruciaal. Onderzoekers, clinici en patiënten komen samen tot goede plannen, maar er is financiële ruimte nodig om ze uit te voeren. De AVL Foundation is de motor voor innovatie, onze kracht vooruit.
Namens het bestuur en de medewerkers van de Antoni van Leeuwenhoek Foundation dank ik u hartelijk voor uw steun.
Prof. dr. Maurice van den Bosch Voorzitter Raad van Bestuur Antoni van Leeuwenhoek Voorzitter Antoni van Leeuwenhoek Foundation
Prof. dr. Maurice van den Bosch is sinds 1 januari 2024 voorzitter van de Raad van Bestuur van het Antoni van Leeuwenhoek en sinds 1 april 2024 voorzitter van de Antoni van Leeuwenhoek Foundation. Maurice is interventieradioloog en heeft zijn specialisatie en promotie gedaan in het UMC Utrecht. Zijn vakgebied is de beeldgestuurde behandeling van kankerpatiënten, met als specifiek expertisegebied het behandelen van leverkanker. Hij werkte hier ook aan in Stanford, Amerika. Vervolgens is Maurice op 35-jarige leeftijd hoogleraar en afdelingshoofd geworden in het UMCU. Ook kwam hij hier in de clusterleiding van de divisie Beeld. In 2016 werd hij gevraagd om bestuurder te worden van het destijds onlangs gefuseerde OLVG in Amsterdam. Daarnaast was hij voorzitter van Santeon, een samenwerkingsverband van zeven topklinische ziekenhuizen dat zich richt op zorgvernieuwing, met name digitaal. Eind 2023 maakte Maurice de overstap naar het Antoni van Leeuwenhoek en zegt hierover: ‘In deze functie komt alles samen: mijn oude oncologische vakgebied, mijn opgedane bestuurservaring en mijn interesse in zorgvernieuwing. Gecombineerd met de ambitie van het Antoni van Leeuwenhoek om nationaal en internationaal te expanderen en dat is natuurlijk zeer interessant.'