We geven niet op voor we kanker kunnen helpen genezen én voorkomen

Steeds betere en effectievere behandelingen zijn alleen mogelijk door meer en beter onderzoek, dat we dankzij onze betrokken donateurs kunnen financieren. Hun vele grote én kleine giften maken een wereld van verschil. De Antoni van Leeuwenhoek Foundation ontving in 2018 in totaal € 4.666.498.

Terugblik op 2018


2018 begon voor ons met een flink statement. Wij hebben aangifte gedaan tegen de tabaksproducenten. In ons ziekenhuis zien we namelijk elke dag de gevolgen van de tabaksindustrie. Uit cijfers blijkt dat maar liefst 30% van de AVL-patiënten sterft aan de gevolgen van roken. Landelijk gezien sterven in Nederland elke dag minstens 55 mensen door roken. Dat voelt voor ons als dweilen met de kraan open. Daarom moesten we iets doen. De rechtszaak tegen de tabaksproducenten loopt nog. We hopen dit jaar wel een uitspraak te krijgen. Ondertussen hebben we alvast -per mei 2019- het ziekenhuis en de directe omgeving rookvrij verklaard. Het past bij ons. We werken elke dag hard om kanker uiteindelijk de wereld uit te helpen. Dan kijken we ook naar de oorzaken in de directe omgeving waar wat aan gedaan kan worden.

We worden hierin gesteund door onze donateurs, bedrijven en partners. Zij helpen onze gedreven wetenschappers met hun teams hun werk te laten doen: onvermoeibaar doorzoeken naar verbeterde en slimme behandelingen waar patiënten bij gebaat zijn. Wij zijn heel dankbaar voor de steun van deze groep ruimhartige, trouwe donateurs. Of dat nu privépersonen zijn, betrokken bedrijven of andere fondsenwervende partners. Zij verrasten ons ook dit jaar weer met hun creatieve ideeën om geld voor de Foundation op te halen en zo hun bijdrage te leveren aan kankeronderzoek.

De onderzoeken die we steunen, vallen altijd binnen bepaalde thema’s. Zo weten we zeker dat alle middelen goed verdeeld worden en alle onderzoeksgebieden vooruitgang kunnen boeken. Mooi om op te merken dat er ook veel aandacht wordt besteed aan bijvoorbeeld het voorbereiden van de patiënt op de gevolgen van een operatie of op het leven ná kanker. Want kanker kent steeds meer ‘overlevers’. Dat is toch een fantastische ontwikkeling? Lees op pagina 9 meer over de onderzoeken die we in 2018 financierden.

"Voor mensen met kanker zijn de beste behandelingen natuurlijk het allerbelangrijkst."

Voor mensen met kanker zijn de beste behandelingen natuurlijk het allerbelangrijkst. Steeds betere en effectievere behandelingen zijn alleen mogelijk door meer en beter onderzoek, dat we dankzij onze betrokken donateurs kunnen financieren. Hun vele grote én kleine giften maken een wereld van verschil. De Foundation ontving in 2018 in totaal € 4.666.498. Meer verantwoording over onze inkomsten en uitgaven vindt u op pagina 8.

Naast de jaarcijfers en inspirerende verhalen is dit jaarverslag vooral ook bedoeld om u te informeren over de belangrijkste ontwikkelingen en onderzoeken naar behandelingen van kanker. Want dat is tenslotte ons bestaansrecht. Namens het bestuur en de medewerkers van de Antoni van Leeuwenhoek Foundation dank ik u hartelijk voor uw steun, uw passie en uw wil tot samenwerking! We weten waar we het voor doen. We geven niet op voor we kanker kunnen helpen genezen én voorkomen.

René Medema,


Voorzitter raad van bestuur Antoni van Leeuwenhoek,

Voorzitter Antoni van Leeuwenhoek Foundation.